Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

24-04-2020 18:22
Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Açık havada dışarı çıkma mevsimi tam anlamıyla başladı. Artık güzel çimlerinizin keyfini çıkarma vakti 


Yemyeşil çimlerin görüntüsüyle, açık alanlara güzellik kattıkları şüphesiz! Bahçelerin yeşil örtüsü çimlerin bakımında en önemlileri olan biçme ve sulama ile ilgili dikkate almanız gereken noktaları bu yazımızda bulabilirsiniz.

 

 

 

 

Çim Nasıl Biçilir?


Çimlerin düzenli kesilmesi kalınlaşmalarını sağlayacağı için azar azar ve sık kesmek tek seferde kesmekten iyidir.


Kurak dönemlerde iki haftada bir biçmeniz yeterli olan çimlerinizi, yağmurlu dönemlerde daha hızlı büyüdüklerinden dolayı haftada iki defa biçebilirsiniz.


Biçmeden önce tırmık yardımıyla kurumuş yaprakları temizlemek, çimlerinizin hava alıp daha sağlıklı büyümelerini sağlar.


Çimler ıslakken biçmeye çalışmak zor olacağı gibi elektrikli çim biçme makineleriyle biçilmesi tehlikeli de olabilir. Bu yüzden çimlerinizi biçmeden önce alanın kuru olmasına dikkat etmenizi öneririz.


Çimler boy olarak 7 – 8 cm uzunluğa ulaştığında biçmeye uygundur. Çim biçme makinenizin bıçak boyunu ayarlamalısınız. Standart bir kesim için üçte bir kuralına da dikkat ederek uygun olan uzunluk 2,5 – 3 cm olacaktır.


Sıcak ve güneşli havalarda akşam üzeri çimleri biçmeniz ve hemen ardından sulamanız gerekir. Eğer çim biçme işleminden sonra sulama yapmazsanız, çimleriniz kısa bir süre sonra sararabilir.


Çim biçerken her seferinde yönü ve düzeni değiştirin. Böylece kesilen çimler her zaman aynı yönde bastırılmamış olur.


Bahçenizde çim yetiştirmeye karar verdiğinizde, çimlerinizi rahatlıkla biçebilmeniz için bir çim biçme makinesi almalısınız. Bosch ürün yelpazesinde akülü ve elektrikli olarak her bütçeye uygun çim biçme makineleri mevcuttur.

 



 

Elektrikli çim biçme makinelerini incelemek için tıklayınız.


 

 

 

 

 

Akülü çim biçme makinelerini incelemek için tıklayınız.



 

 

Ayrıca çim biçme makinesi hızlıca büyük çim alanlarında etkili olurken, çimlerinizi biçmeden önce kenar kesme makinesi kullanarak erişimi zor yerlerdeki çimlerinizi kesebilirsiniz.

 

 

Elektrikli kenar kesme makinelerini incelemek için tıklayınız.


 

Akülü kenar kesme makinelerini incelemek için tıklayınız.



 


 

 

Çim nasıl sulanır?


Yaz boyu çimlerinizin canlı ve yeşil görünmesini istiyorsanız sulamaya önem vermeniz gerekir. Çimlerin sulanma vakitleri çok önemlidir. Öğle vakitlerinden ziyade, sabah erken ya da akşam üzeri vakitlerinde sulamanızı öneririz. Çünkü öğlen sulanan çimlerde oluşan su kabarcıklarına temas eden güneş ışınları çimlerin zarar görmesine sebep olur. Ancak akşam vakitleri yaz aylarında dahi serin olacağından su buharlaşmaz ve köklere daha fazla ulaşır. Bu yüzden en ideal sulama zamanı akşam vakitleridir.

 

Çimlerinizi ne sıklıkla sulayacağınız sıcaklığa ve neme göre değişir. Çimlerin suya ihtiyacı olduğunda mavi-gri bir renk alırlar ve bitkinin üzerindeki daha eski yaprak uçları yukarı kıvrılmaya veya solmaya başlar.


Çok güneş alan bir yerde buharlaşmanın vereceği su kaybını en aza indirmek için daha sık sulama yapılmalıdır. Nem oranı yüksek olan yerlerde sulama işlemi günde 1 defa yapılabilir.


Çimin susuz kalması ne kadar kötüyse, fazla sulanması da o kadar kötüdür. Fazla sulama yapılması durumunda toprak suyu tutar ve çimlerin kökü kuruyabilir. Bir çubuk yardımıyla suyun toprağın kaç cm altına geçtiğini tespit edebilirsiniz. Su, toprağın 10 cm altına kadar inmelidir.


Kışın yeterli yağış olmaması durumunda kış mevsiminde de kuraklık oluşabilir. Çimler kış aylarında dinlenme halindeyse de kuraklık oluşursa sulama yapılmalıdır.

 

 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.